Στα 16 του χρόνια, όταν πολλοί συνομίληκοί του προσπαθούσαν να αποφασίσουν τι θα γίνουν όταν μεγαλώσουν και σε ποιο πανεπιστήμιο θα συνέχιζαν τις σπουδές τους, ο Ryan Blair κοιτούσε τους τοίχους ενός κελιού σε μια φυλακή του Λος Άντζελες.
Πίσω από τα σίδερα της φυλακής οδηγήθηκε μετά τη 10η σύλληψή του ως ανήλικος.
Τα προηγούμενα χρόνια, είχε φύγει από το σπίτι του εξαιτίας της βίαιης συμπεριφοράς του πατέρα του, ως αποτέλεσμα του εθισμού του στη μεθαδόνη, είχε περάσει σχεδόν ένα χρόνο ζώντας στο σπιτάκι του κήπου στην πίσω αυλή στο σπίτι της αδερφής του και είχε γίνει μέλος μιας συμμορίας.
Τα τατουάζ στο σώμα του μαρτυρούν την «ιστορία» του, γράφει ο Duff McDonald στο Bloomberg Businessweek.
Πολλά από τα αδέρφια του είχαν ακολουθήσει παρόμοιο δρόμο και όλα έδειχναν, ότι το ίδιο μονοπάτι θα ακολουθούσε κι ο ίδιος.
Όμως εκείνες οι 26 μέρες πίσω από τα κάγκελα της φυλακής τον φόβισαν για τα καλά…
Μερικές δεκαετίες μετά, ο Ryan έχει το δικό του σπίτι στο Hollywood Hills και είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ViSalus Sciences, που πουλά προϊόντα αδυνατίσματος και fitness.
Η εταιρεία του το 2012 πλησίασε τα 600 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.
Δεν πήγε ποτέ του σε πανεπιστήμιο, όμως το βιογραφικό του θα ζήλευαν πολλοί: αυτοδημιούργητος…
εκατομμυριούχος, επιχειρηματίας και bestselling συγγραφέας –σύμφωνα με τους New York Times- με τον οδηγό που εξέδωσε για θέματα επιχειρηματικότητας με τίτλο: «Nothing to Lose, Everything to Gain: How I Went From Gang Member to Multimillionaire Entrepreneur».
Ορισμένα από τα πράγματα που διδάχτηκε ο Ryan από τη ζωή του στους δρόμους και την εμπειρία του στη φυλακή, τα χρησιμοποίησε για να γίνει ένας πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας.
Διαβάστε παρακάτω τι είχε δηλώσει ο ίδιος στο Bloomberg Businessweek:
Μην αφήσετε κανέναν να σας κλέψει το γάλα
«Αμέσως όλοι ‘ζυγίζουν’ το ‘νέο’ στη φυλακή. Αυτό γίνεται συνήθως με τον εξής τρόπο: κάποιος έρχεται και απαιτεί να του δώσεις το γάλα σου την ώρα του μεσημεριανού. Αν το δώσεις αμέσως, χωρίς καυγά, χωρίς να παλέψεις γι’ αυτό… σε περιμένουν δύσκολες στιγμές.
Το ίδιο ισχύει και με τις επιχειρήσεις κάθε μέρα: οι άνθρωποι προσπαθούν να σου πάρουν τα λεφτά, την εταιρεία κ.ά, είτε μέσω διαπραγματεύσεων και συμφωνιών, είτε μέσω της δικαστικής οδού με μηνύσεις και αγωγές.
Πρέπει να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου και τις αρχές σου, γιατί αν επιτρέψεις σε έναν να σου πάρει το γάλα… θα ακολουθήσουν κι άλλοι».
Οι άλλοι πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σου
«Πολλές φορές στις επιχειρήσεις, η φυσική τάση του ανθρώπου είναι να εμπιστεύεται τους πάντες, ειδικά αν πρόκειται για δυνητικούς συνεργάτες κ.τ.λ.
Αυτό είναι λάθος.
Στους δρόμους ποτέ δεν εμπιστεύεσαι από την αρχή έναν ‘νέο’. Εγώ ακολουθώ από τότε την ίδια φιλοσοφία: πρέπει να κερδίσεις την εμπιστοσύνη μου και συνεχώς επιβεβαιώνω τις προθέσεις και τα κίνητρα των άλλων απέναντί μου».
Ο πιο δυνατός δεν είναι και ο πιο ισχυρός
«Ο πιο δυνατός είναι αυτός που έχει τη μεγαλύτερη επιρροή. Αυτό ισχύει τόσο σε ένα διοικητικό συμβούλιο, όσο και σε μια συμμορία του δρόμου».
Οι «του δρόμου» μπορούν να αναμετρηθούν άνετα με κάποιον «διαβασμένο»
«Αν θέλεις να με εντυπωσιάσεις, μην αρχίσεις να χρησιμοποιείς θεωρίες, βιογραφικά ή δύσκολο λεξιλόγιο. Πες μου μια πρακτική συμβουλή για να γίνει η δουλειά, είτε αυτό έχει να κάνει με θέμα ηγεσίας, είτε με το μάνατζμεντ ή με μια πιο απλή διαδικαστική ενέργεια».
Πες το όνομά μου σωστά
«Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στην παλιά μου γειτονιά που δεν ήθελαν να με δουν να πετυχαίνω. Και υπάρχουν πολλοί, που κουβαλούν πολλά πτυχία στις πλάτες τους, οι οποίοι δε συμφωνούν με τη δική μου επιτυχία.
Εμένα δε με νοιάζει τι θα πεις για μένα –καλό ή κακό- γιατί δε δίνω καμία σημασία. Απλά με ενδιαφέρει όταν χρησιμοποιούν το όνομά μου, να το γράφουν σωστά».
πηγή: newsbeast.gr