Αποτελείται από έναν αφρώδη πουρέ, «μαγειρεύεται» στον τρισδιάστατο εκτυπωτή και προορίζεται για ηλικιωμένους
Μαλακά γεύματα για ηλικιωμένους, τα οποία διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά τους και «σερβίρονται» με τη βοήθεια τρισδιάστατου εκτυπωτή ανέπτυξαν οι ερευνητές της γερμανικής εταιρείας Biozoon.
Γνωστά και ως Smoothfood, τα εν λόγω ζελεδοποιημένα γεύματα, τοποθετούνται στο πιάτο με τρόπο ώστε να παραπέμπουν στις τροφές που περιλαμβάνουν. Για παράδειγμα, ο πουρές από μπρόκολο σχηματίζει το πράσινο σταυρανθές, ενώ το ψητό αρνάκι σερβίρεται σε λαχταριστές φέτες.
Η πρωτότυπη και συγχρόνως ιδιαιτέρως χρήσιμη προσέγγιση προορίζεται για άτομα προχωρημένης ηλικίας ή άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά τη μάσηση και την κατάποση. Στόχος των ειδικών, ήταν να δημιουργήσουν γεύματα τα οποία θα διατηρούν τις θρεπτικές ουσίες των τροφών και την θελκτική τους εικόνα αλλά θα είναι παράλληλα υπερβολικά μαλακά ώστε να μην απαιτούν μάσηση.
Το πρόγραμμα Performance (PERsonalised FOod using Rapid MAnufacturing for the Nutrition of elderly ConsumErs) έχει λάβει πλέον ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς περίπου το 60% των ηλικιωμένων πάσχει από δυσφαγία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απολαμβάνει πλέον το φαγητό του.
Θρεπτική… τεχνολογία στο πιάτο
Τα Smoothfood αποτελούνται από ωμές ή ψημένες στον ατμό τροφές, φρέσκες ή κατεψυγμένες, οι οποίες κόβονται, συνδυάζονται και πολτοποιούνται, δημιουργώντας μια αφρώδη ύλη που χρησιμοποιείται στην πορεία για τον σχεδιασμό ενός δελεαστικού πιάτου. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ακολουθούν μια τεχνική «αποδόμησης» των τροφών, με αποτέλεσμα κοινές τροφές όπως π.χ. το κρέας, τα λαχανικά και τα φρούτα να μετατρέπονται σε έναν αφρώδη πουρέ η οποίος απλά διαλύεται στο στόμα των καταναλωτών.
«Τόσο η όψη όσο και η γεύση του τελικού προϊόντος είναι ίδια με εκείνη του κανονικού γεύματος» αναφέρει ο ιδρυτής της Biozoon και συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος Performance, Ματίας Κικ.
«Η υφή του φαγητού είναι μαλακιά και θυμίζει λίγο ζελέ. Διαλύεται εύκολα στο στόμα με αποτέλεσμα να είναι απόλυτα ασφαλής για άτομα με προβλήματα μάσησης ή κατάποσης» προσθέτει. «Στόχος ήταν να δείξουμε στους σεφ και τους συγγενείς των ασθενών ότι γεύματα από φρέσκα τρόφιμα _ τα οποία ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του καθενός ξεχωριστά _ μπορούν να ετοιμαστούν εύκολα και γρήγορα, κρύβοντας μέσα τους τον απαραίτητο θρεπτικό πλούτο».
Σύμφωνα με τον Κικ, το κάθε γεύμα μπορεί να δημιουργηθεί στα μέτρα του εκάστοτε ασθενούς. Κάτι τέτοιο σημαίνει, ότι θα διαθέτει την απαραίτητη θρεπτική αξία ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του.
Μετά την εκτύπωση των πιάτων, τα γεύματα μπορούν να καταψυχθούν και να τοποθετηθούν αργότερα στον φούρνο μικροκυμάτων.